10.27.2014

THE BIG BLOG POST | DECADES THEME PARTYS




Nu har jag äntligen fått knåpat ihop det här inlägget som är helt dedikerat till tema-fester för olika årtionden. Då det finns ganska många olika årtionden har valt att fokusera på dem tre årtionden som våra kunder varje vecka frågar om. Det första är 1920-talet. Sedan filmen The Great Gatsby kom upp på biograferna har 20-talsfesterna fullkomligt exploderat ! Det går nog inte ens en dag i butiken utan att någon kund frågar om vad man kan ha till en 20-talsfest. Sedan har vi 1960-talet, tack vare serien Mad Men. Mad Men utspelar sig under nio års tid på sextiotalet, men det kunderna allra helst vill ha är kläder från dem tidigare säsongerna så jag har valt att bara ta med de första åren under sextiotalet. Vill man ha något från senare delen går det bra att glutta lite grann på den delen som kommer efter, nämligen 1970-talet. Nu är det många som är födda på 70-talet som jubilerar och då ställs det gärna till med en temafest på just sjuttiotalet. Ska också tillägga att det finns fler stilar under de aktuella årtiondena än de jag visar upp här, jag valde mig helt enkelt att begränsa mig till de stilar som jag upplever att kunderna själv vill klä sig i. Så här kommer lite bilder, information och tips för den som är bjuden till eller ska bjuda på tema-fest !






På tjugotalet föddes en ny sorts kvinna. Hon rökte, drack alkohol, dansade och hon röstade. Hon klippte håret kort, använde smink och gick på fester. Hon kallades för flapper, en ung kvinna som ville göra revolt mot gamla ideal både med sin attityd och med sina kläder. Klänningens midja sjönk ner till höfterna medan kjolens längd för första gången började klättra uppåt. I slutet av tjugotalet var kjolkanten precis under knäet. Klänningarna var också mycket rakare än tidigare. En klassisk flapper-klänning med fransar eller paljetter är idag mycket eftertraktat och är dem bevarade i ett bra skick är dem också mycket dyra. Jag har har bara stött på en enda flapper-klänning genom åren, en svart skir klänning täkt av paljetter. Problemet är att tygen blir så sköra efter så här många år att dem inte längre klarar av att bäras med de tunga paljetterna. Den här klänningen hade redan sina revor och skulle aldrig klara av att festas med igen. Desto vanligare är det att man stöter på festligare eller vardagligare klänningar som är utan fransar eller paljetter och som för det mesta brukar klara av att bäras igen. Är man på jakt efter en klänning som ska vara täckt av paljetter till en 20-talsfest så rekommenderar jag att man satsar på en 80-talsklänning. Där hittar man paljetter i överflöd och dem tåler det mesta. Dem flesta modeller har också rätt snitt, med en lägre midja eller rakare stil. Idag kan man också hitta många nytillverkade klänningar på nätet som är en modern tolkning av flapper-stilen och då man kan använda gamla accessoarer för att få rätta känslan. Många kunder som kommer in och frågar efter 1920-talsklänningar blir lite förvånande när de ser just en äkta 20-talsklänning, för för att de inte är så sexiga som den moderna tolkningen antyder. Även om klänningarna var banbrytande på sin tid, är dem med dagens mått rätt så tantiga i mångas ögon.






Mannens mode förändrades inte så mycket under tjugotalet. Man bar för det mesta bara kostym, av ett enklare snitt än tidigare. Yngre män föredrog att använda riktigt vida byxor och skarpare färger. En man från den här tiden bar alltid hatt, oavsett var man befann sig i det sociala livet. Hatten skiftade beroende på säsong och tillställning. En keps användes vid bilkörning, en stråhatt användes under sommaren och en hög hatt vid finare tillfällen. Att klä sig som man under 20-talet är rätt så tacksamt. Det går att hitta liknande snitt på kostymer och accessoarer hela vägen fram till 70-talet. Vad är det för slags event du ska på ? Är det ett bröllop med tjugotalstema är det kanske trevligt om du satsar på en med uppklädd stil. Är det en enklare fest kanske en väst, en keps och slips räcker. Bra tips att tänka på för att få den rätta stilen är vidare byxor med slag nedtill, det kom stort på 20-talet, kavaj med vidare slag och skjorta med rundad krage. Oftast kanske man har ett par fina läderskor, en enklare vit skjorta och kanske något mer hemma, då kan det vara en bra start att bygga vidare från.






Den ikoniska kvinnliga hatten från tjugotalet kallas för cloche. Det är en rundad hatt i filt eller strå som påminner mycket om en en hjälm. I början av tjugotalet hade clochen ett litet brätte, som så småningom i senare delen av 20-talet försvann helt. Den här typen av hatt hittar man ibland, problemet är att våra moderna huvuden är så mycket större än vad dem var då, vi har växt proportionerligt, så det är sällan dem passar någon. Turbanen användes till fest och var oftast utsmyckad med stenar, fjärdar eller blommor. När man inte använde sin hatt, satte man gärna en silkessjal eller ett band hårt runt håret, som sedan gick ned i en lång rosett vid nacken. Dessa matchade oftast klänningen. Många som kommer in i butiken frågar om fjädrar att sätta i håret med ett band, men detta är en modern tolkning av 20-talet och inget som var vanligt förekommande under den perioden. Fjädrarna satte man oftast i hatten och banden bar man som dem var. Hårsmycken var också populära, utsmyckade klämmor satte man gärna i håret i höj med ögonbrynen. De långa klassiska pärlhalsbanden användes flitigt, örhängena var dropp-formade och armband var oerhört populärt. Eftersom en flapper-klänning oftast var ärmlös använde kvinnorna olika typer av sjalar för att hålla sig varma. Var man rik unnande man sig en i päls, annars användes stora silkes-sjalar med mönster inspirerade från Asien.






Mycket av det vi ser från 1960s-talet känns modernt än idag. I början av 60-talet påminde kläderna mycket om 50-talets snitt, men år 1964 blev byxorna plötsligt betydligt mindre vida och modellen på kläderna blev slankare. Har du en mörk kostym hemma med ett modernt snitt, med smala ben och kavajslag, så kan det vara en bara start. Den vita skjortan skiljer sig inte så mycket från hur dem ser ut idag, så kanske har du det också? Addera bara en svart smalare slips, en enkel slipsnål och ett par läderskor och du har rätt stil. Glöm bara inte att lägga håret i en tjusig sidbena. Vill du ha en stil som går mer mot 50-talet ? Testa en vid och längre modell av kostym i någon ljusare färg, en flerfärgad slips och en filt-hatt. Glöm inte detaljer som manschetter och remklocka.






I början av 60-talet kom mycket av kvinnors inspiration från Paris och från Jackie Kennedy. Kvinnans kläder genomgick en förändring och blev åter lösare i modellen med kortare kjolar. Modellerna var enkla och avskalade och till finare fester bar man långa aftonklänningar. Spetsiga stilett-klackar var omåttligt populära. Det finns en hel del kläder från 60-talet att hitta och oftast är dem i väldigt bra skick. Satsa på en dräkt, där man efter festen kan använda jackan med jeans och kjolen med en tröja, eller en kortare aftonklänning i ett tungt material. Vid den här tiden var allting elegant, så satsa på en välgjord frisyr, långa handskar och enklare smycken.






Det är något intressant med 70-talsfester, för nästan alla som kommer in i butiken och frågar efter kläder från den här tiden vill ha det fulaste som går att hitta. För det första har vi som en rätt ansedd butik inte för avsikt att klä våra kunder i fula saker. För det andra skulle jag aldrig vilja gå på en fest och se hemsk ut. För det tredje skulle jag bli djupt besviken om jag anordnade en fest och gästerna dök upp iklädda det mest fruktansvärda de hittat. Så låt mig visa två utmärkta 70-talsstilar som fortfarande inspirerar modevärlden än idag, nämligen den avslappnade hippie-stilen och den glamourösa disco-stilen ! Hippe-stilen var en förlängning på det flower power-mode som dök upp i slutet av 60-talet och som sedan fortsatte in under första delen av 70-talet. Kvinnor bar klänningar av olika längder och modeller, oberoende av tillställning, med en etnisk touch i jordnära färger. Indiska och amerikanska mönster var det främsta man kunde ha på sig. Den stickande klänningen var oerhört populärt. Kläder och accessoarer var generellt unisex med en väldigt liten skillnad mellan vad som var manligt och kvinnligt mode. Män klädde sig i jeans, etniska tröjor och gamla militärkläder och bar samma accessoarer som kvinnorna. Hattar, sjalar, bälten, smycken tillverkade i naturmaterial och hårband användes flitigt. Den här typen av stil är aktuell än idag och det går att hitta nyproducerat som ger en den rätta looken. För att få till den rätta stilen med vintage kan man plocka in kläder från slutet av 1800-talet, använda gamla vita nattlinnen av bomull som klänningar och underkläder som toppar ihop med jeans.






Under 70-talet kunde kvinnor äntligen bära precis vad dem ville. Håret tog några minuter att fixa, istället för timmar, och hatten var inte längre något man använde när man gick hemifrån. För att få till högsta den högsta glamourfaktorn bar kvinnorna klänningar med öppna ryggar eller med extremt låg urringning och det var under disco-eran som världen för första gången fick se riktigt utmanande klänningar. Byxor var även något som kvinnor använde frekvent för första gången, både till vardags och till fest, och blev till slut mer populärt än klänningen. För varje år som gick under 70-talet blev byxorna vidare och vidare nedtill. Vill du glänsa på en fest ska du satsa på 70-talsglamour ! Även här finns en hel del kläder att hitta, allt från kostymer till klänningar. Satsa på metallic-färger ihop glansiga och silkiga material, kör en lång klänning med slits och urringning, en kort klänning med öppen rygg eller upptäckt den lösa kostymen med vida byxor.






Under en lång tid hade herrarnas mode ändrats väldigt subtilt. Men under sjuttiotalet började det hända radikala saker. Mannens kläder blev tajtare och mer färgrika. När filmen Saturday Night Fever kom år 1972 var den en stor inspiration för hur modet skulle utveckla sig. Den tredelade kostymen fick ett stort genomslag och såldes i alla tänkbara färger. Annars var det formella modet för herrar på väg bort och istället blev sport en stor inspirationskälla, män började klä sig avslappnat i sportkläder vart dem än gick. Mannen slutade också upp med att bära hatt, lät sitt hår växa och började strunta i saker som att stoppa in skjortan innanför byxorna. Klassiska attribut för den här stilen är de utsvängda byxorna, kavajer med breda slag och uppknäppta skjortor med vida kragar. För en man är sjuttiotalet nog det svåraste årtiondet att få fram en snygg stil till, det kräver sitt jobb och oftast sin man också. Ett bra tips är att leta fram en man som faktiskt var snyggt klädd under 70-talet. Mitt främsta tips är Mick Jagger, som tillsammans med sin fru Bianca Jagger var en van besökare hos Studio 54 i New York. En annan inspiration kan vara 70-talets Hugh Hefner eller James Bond. Jag hade nog satsat på en dubbelknäppt sammetskavaj i vinrött med svarta slag, ett par svarta byxor, en större fluga och en scarf.






Jag hoppas att detta har varit till en liten hjälp om vad man kan ha på sig när man går på tema-fest ! Mitt bästa råd innan du går ut och letar efter passande kläder är att verkligen bestämma exakt vilken stil du vill bära och gärna leta fram en bild på en person från den tiden klädd i den stilen du valt så att du kan utgå från den. Man behöver som sagt inte vara en flapper-girl på en tjugotalsfest, man kan vara en Gibson-girl. Man behöver inte heller vara disco på en sjuttiotalsfest, man kan vara punk. Ett årtionden består av tio år och mycket händer och förändras under den tiden. Hitta en stil som passar dig och satsa på kläder som du känner att du kan använda igen efter festen, ihop med något annat som ger det en modern look. Vill du ha kläder från en vintage-butik, så var beredd på att det kan kosta mer än om man köper nytt eller från en välgörenhets-affär. I utbyte får du något som oftast är helt och rent och i bra kvalitet. Och glöm inte att ha en riktigt trevlig fest !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar